Tampereen Kauppakatu ja Kymppikortteli: Arvokiinteistöjen historiaa

Tampereen keskustan Kymppikortteli on yksi kaupungin vanhimmista kortteleista. Korttelin historia ulottuu yli kahdensadan vuoden taakse: Ensimmäiset rakennukset olivat kaksikerroksisia puutaloja ja niiden ensimmäiset toimijat turkkuri, kapakoitsija ja kauppiaita. Kulttuurihistoriallisesti merkittävän korttelin seuraava vaihe alkaa pian, kun Kauppakadun puoleiselle sisäpihalle nousee historiaa kunnioittava uusi asuinrakennus.

Ensimmäiset yrittäjät muuttivat kortteliin 1780-luvulla

Kymppikortteli sijaitsee Tampereen ydinkeskustassa ja sitä rajaavat Kauppakatu, Kuninkaankatu, Puutarhakatu ja Aleksis Kivenkatu. Kauppakatu on yksi Tampereen vanhimpia katuja. Annettuaan määräyksen Tampereen kaupungin perustamisesta kuningas Kustaa III määräsi, että kaupungille on tehtävä asemakaava. Kauppakatu piirrettiin jo tähän asemakaavaan. Asukasmäärä kasvoi nopeasti 1700-luvun lopulla, sillä kruunu perusti Tammerkosken yläjuoksulle viinanpolttimon, jonne tarvittiin paljon työntekijöitä. Alussa Kauppakatua nimitettiin niin Kauppiaskaduksi kuin Isoksi Kauppiaskaduksi, joskin Kauppakatu-nimi vakiintui yleiseen käyttöön melko varhain.

Kaupungin tontit jaettiin halukkaille 1780. Vauraimmat kauppiaat ja virkamieskunta asettuivat Kauppakadun ja keskustorin ympäristöön, kun taas käsityöläiset asuivat muilla kaduilla ja kauempana torista. Myös Kymppikortteli sai ensimmäiset omistajansa: Kortteliin muutti turkkuri, kapakoitsija sekä useita kauppiaita. Siinä missä kaupungin yleisin asuinrakennus oli yksikerroksinen talo ilman kivijalkaa ja pihapiireissä oli kotieläimiä, Kauppakadun rakennukset olivat jo alussa astetta hienompia, kaksikerroksisia puutaloja, joiden pihalla oli usein makasiinirakennus.

1800-luvulla rakennettiin Sandbergin talo

Kauppakadulla on monta arkkitehtonisesti merkittävää, uusrenessanssista ja Jugendtyyliä edustavaa rakennusta. Yksi näistä on Sandbergin talo. Talo rakennettiin useassa vaiheessa ja valmistui lopullisesti vuonna 1897. Uusrenessanssista tyyliä edustavan talon suunnitteli F.L. Calonius, ja talossa toimi Sandbergin rautakauppa aina 1970-luvulle saakka. 1950-luvulle saakka tiloissa toimi myös Uno Hagbergin apteekki.

Aikansa merkittävin hotelli-ravintola ja juhlapaikka Seurahuone valmistui Kymppikortteliin vuonna 1864. Korttelissa toimi myös vieraskoti ja useita puoteja. Nimensä mukaisesti Kauppakatu houkutteli kuitenkin erityisesti kauppiaita puoleensa: Vuoden 1880 kaupungin tilaston mukaan kaupungissa oli 95 kauppaliikettä, joista 22 sijaitsi Kauppakadulla.

Kauppakadulta pohjoiseen päin sijainneen asuinalueen elinolot olivat huomattavasti torin läheistä aluetta heikommat, ja alue kiinnitti kaupungin terveydenhuoltolautakunnan huomion heikon maaperänsä takia. Heikosta hygieniasta kertoo esimerkiksi se, että Tampereella vuonna 1887 jyllännyt tulirokkoepidemia alkoi juuri tältä alueelta.

Tampereen Kauppakadun liikennettä, vuosi 1893. Kuvaaja Daniel Nyblin.

Tampereen Kauppakadun liikennettä, vuosi 1893. Kuvaaja Daniel Nyblin. Kuva: Museoviraston Kuvakokoelmat

Kauppakadun historialliset arvokiinteistöt rakennettiin 1900-luvun alussa

Vuonna 1901 Kauppakadulle valmistui kaksi merkittävää rakennusta, jotka ovat paikallaan vielä nykyäänkin. Nämä olivat Tirkkosen talo ja Suomen Yhdyspankin talo.

Jugendtyylisen Tirkkosen talon suunnittelivat Lars Sonck ja Birger Federley, ja talossa toimi J. Tirkkosen kangas-, lanka- ja muotitavaraliike. Muutama vuosi valmistumisen jälkeen taloon saatiin silloin erityisen moderni putkipostijärjestelmä, jolla voitiin siirtää rahaa ja kassakuitteja pääkassan ja pienempien kassojen välillä. Tirkkosen liikkeessä toimi myös esimerkiksi naistenvaateneulomo, jossa valmistettiin naisten alusvaatteita.

Suomen Yhdyspankin talo toimi alun perin pankkina. Uusrenessanssi- ja jugendtyyliä sekoittavan rakennuksen suunnitteli arkkitehti Gustaf Nyström. Tampereen yliopiston ylioppilaskunta muutti tiloihin 1960-luvun lopulla ja samalla taloa alettiin kutsua Ylioppilastaloksi. Nykyisin rakennus on Tampereen kaupungin omistuksessa.

1800-luvun lopussa Kauppakatu 4:ssä oli aloittanut toimintansa Kansallis-Osake-Pankki. Pankin uusi talo valmistui 1910.'

1910-luvulla Kauppakadun rooli Tampereen pääkatuna alkoi vähitellen pienentyä, sillä Hämeenkatua levennettiin merkittävästi ja sen varrelle rakennettiin useita korkeita liikerakennuksia.

1900-luvulla Tampereen keskustan vanhat puutalot purettiin vähitellen, viimeisenä vuonna 1984 Tirkkosen taloon kuuluneet puutalot Kuninkaantien varrelta ja Tirkkosen talon sisäpihalta. Samalla vuosikymmenellä Tirkkosen liike lopetti toimintansa. Tirkkosen taloa täydennettiin vuonna 1980 laajennusosalla ja 2010-luvulla vielä katetulla sisäpihalla.

Kauppatorin laitaa esittävä postikortti. Vasemmalla raatihuoneen kulma, oikealla Sandbergin talo, vuosi viimeistään 1904.

Kauppatorin laitaa esittävä postikortti. Vasemmalla raatihuoneen kulma, oikealla Sandbergin talo, vuosi viimeistään 1904. Kuva: Museoviraston Kuvakokoelmat.

2000-luvun Kauppakadulla näkyy modernia ja vanhaa

Nykyisin Kauppakatu on yksisuuntainen katu, jonka varrella vuorottelevat modernit ja vanhat rakennukset. Pohjakerroksissa on kauppa- ja liikehuoneistoja ja muutamien talojen yläkerroksissa asuntoja. Vanhaa arkkitehtuuria edustavat edelleen Tirkkosen talo, Sandbergin talo, Osuuspankin talo ja Pantin talo.

Perinteisten liikkeiden lisäksi Kauppakadulla toimii myös useita tamperelaisten keskuudessa suosittuja ravintoloita ja bistroja, kuten Tiiliholvi ja Kievari Kahdet Kasvot.

Voisiko Kauppakatu 4 olla sinun uusi osoitteesi?

Peab Koti rakentaa Kauppakatu 4:ssä sijaitsevan arvokiinteistön sisäpihalle uuden asuinrakennuksen. ilmoittaudu ennakkorekisteriin, niin pääset varaamaan asunnot ensimmäisten joukossa!

 

Kauppakatu 4 havainnekuva

Kauppakatu 4

Aivan Tampereen keskustassa vertaansa vailla oleva paikka!

Käytämme evästeitä. Jatkamalla sivustoon hyväksyt evästeiden käytön.