Kurjenmäki uudet asunnot

Myynnissä ja ennakkomarkkinoinnissa Kurjenmäessä

As Oy Turun Kurjenlinnan piha

Ajattomasti muotoiltuun, vankkarakenteiseen As Oy Turun Kurjenlinnan Pihaan on valmistunut 50 huolella suunniteltua omistusasuntoa. Viisikerroksiseen moderniin taloon on rakennettu valoisia ja raikkaita kaupunkikoteja kompakteista yksiöistä mielenkiintoisiin kolmioihin. Uuden yhtiön sijainti Kurjenmäessä, Kupittaanpuiston ja keskustan välittömäs...

Muuttovalmiit asunnot Kurjenmäessä

Asunto Oy Turun Kurjenlinnan Portti

Vain yksi autotalli enää vapaana Kurjenlinnan Portissa!

Ihmisen vaikutus maisemaan näkyy selkeimmin rakennetussa ympäristössä. Erilaiset tyylisuunnat ja käyttötarkoitukset kertovat yhteiskuntamme muutoksista historian aikana. Kurjenmäen alueen rakennushistoria sai alkunsa 1890-luvun alussa, jolloin kaupungin laitamille Uudenmaantien varteen eli nykyisen tontin itälaidalle päätettiin tehdä kivirakenteinen köyhäintalo. Opettaja J.E. Stenbergin laatimien piirustusten pohjalta ja rakennusmestari A. E. Bjurströmin johdolla tontille valmistui köyhäintalo vuonna 1898.

Kotina historiallinen Kurjenmäki

Samoihin aikoihin kaupunki urakoi itse samalle tontille kaupunginarkkitehti Arthur Kajanuksen suunnitteleman kaksikerroksisen työlaitoksen, jotta köyhäinavustusta saaneet henkilöt pystyivät maksamaan avustuksen takaisin. Rakennus sijaitsee tontin länsipuolella lähellä Kurjenmäenkatua. Tuohon aikaan köyhäinhoidon keskeisenä periaatteena oli korvausvelvollisuus eli kunnalta saatu köyhäinavustus oli lainaa, joka piti maksaa työllä takaisin. Työlaitoksessa harjoitettiin maanviljelystä, kasvatettiin sikoja ja tehtiin mm. räätälin-, suutarin-, puusepän- ja naistentöitä. 1920-luvulla työlaitosta korotettiin yhdellä kerroksella ja käyttötarkoitus muutettiin miesten hoidokkirakennukseksi. 1950-luvulla rakennukseen sijoitettiin geropsykiatrian hoito-osastot.

Kurjenmäen sairaala-alueella on jäljellä monia historiallisesti arvokkaita rakennuksia. Tontin keskiosassa sijaitsee mm. vuonna 1899 valmistunut sauna ja pesutupa, jonka yläkerrassa oli aikoinaan lapsiosasto. Tontin kaakkoisosassa toimii nykyään päiväkoti, mutta vuonna 1928 rakennus suunniteltiin pesutuvaksi ja leipomoksi. Historiansa aikana se on toiminut päiväsairaalana ja intervalliosastona. Tontin eteläosassa on vielä jäljellä sikalana toiminut rakennus, johon mahtui parhaimmillaan 100 sikaa. Sikojen pidosta luovuttiin 1930-luvulla.

Kurjenmäen rakennustaiteellisia erityispiirteitä ovat harkkokiviperustaiset, satulakattoiset kivirakennukset. Niissä on symmetrisesti sijoitettuja risaliitteja, jotka jatkuvat räystäslinjan yläpuolelle muodostaen koristeellisia poikkipäätyjä. Rakennusten yksityiskohtia kuten nurkkia on korostettu valkoiseksi rapatulla harkotuksella. Sisäänkäynneissä on koristeelliset portaalit. Ikkunat ovat segmentti- ja pyörökaarisia, joiden yläpuolella on leveät valkoiseksi rapatut otsakkeet.

Historiallisesti arvokkaiden alueiden säilymisen edellytyksenä on niiden jatkuva käyttö ja hoitaminen. Kaupungin kasvun myötä Kurjenmäki sijaitsee nykyään keskeisellä paikalla lähellä keskustan palveluja. Sairaala-alueen vanhoja rakennuksia korjataan asuin- ja toimitilakäyttöön. Alueen uusia koteja edustavat Asunto Oy Turun Kurjenlinnan Portti ja Asunto Oy Turun Kurjenlinnan Piha, jotka sijoittuvat historiallisesti arvokkaiden rakennusten pihapiiriin. Tervetuloa kotiin kauniiseen Kurjenmäkeen!

Mervi Lehto, FM Maisemantutkija

Turun museokeskus 72dpi.jpg

Kurjenmäen vanhimpia rakennuksia edustavat keskimmäinen rakennus sekä oikealla oleva siipirakennus, jotka valmistuivat samoihin aikoihin 1890-luvun lopulla. Keskimmäinen toimi alkujaan köyhäintalon asuinrakennuksena ja myöhemmin sisätautien osastona. Siipirakennuksessa olivat sekä asuin- että keittiötilat. Vasemmanpuoleinen on kaupunginarkkitehti Arthur Kajanuksen suunnittelema laajennusosa vuodelta 1903, joka toimi myöhemmin sisätautien osastona. Kuva Turun museokeskus.

Lähteet: Turun museokeskus, Kurjenmäen sairaala-alueen rakennusten pikadokumentointi. Sairaalan vaiheet pääpiirteissään. Kaarin Lehtonen, 1990.
Turun museokeskus, Lausunto Kurjenmäen sairaala-alueen 022-1-1 rakennusten kulttuurihistoriallisesta arvosta, Maarit Talamo-Kemiläinen, 2.2.2010.

Kurjenmäki on kehittyvä kasvukohde

Kurjenmäen alueen vanhat rakennukset on päätetty säilyttää arvokkaina historiallisina kohteina, sillä niillä on merkittävä rooli Turun kaupunkikuvassa. Vanhoja rakennuksia korjataan ja niiden lisäksi alueelle rakennetaan täysin uusia asuinrakennuksia. Kurjenmäessä onkin mahdollisuus päästä asumaan täysin uusiin asuntoihin jotka kuitenkin sijaitsevat kauniilla, historiallisten rakennusten ympäröivällä, alueella. Alueelle rakennetaan uusia rakennuksia, joihin tulee pääasiassa asuntoja, mutta osa uusista tiloista tulee myös liiketilakäyttöön. Tämä takaa sen, että uusien asukkaiden lisäksi Kurjenmäkeen saadaan lisää kauppoja, ravintoloita ja toimistotiloja.

Uusi asunto Kurjenmäeltä

Peab rakentaa Kurjenmäkeen täysin uusia asuinrakennuksia joiden asunnot ovat moderneja ja miellyttäviä. Erityisiä Peabin asunnoista tekee sen, että tälle alueelle ei ole rakennettu uusia asuinrakennuksia vuosiin, joten uudet asunnot tulevat olemaan alueen ehdottomasti moderneimpia. Varsinkin kun asuntojen arkkitehtuurissa on tavoiteltu erityisesti sujuvaa arkea.

Peabin asunnot ovat suurien ikkunoiden ja parvekkeiden vuoksi valoisia ja avaria. Asuntoihin on valittu tyylikkäät sekä kestävät materiaalit ja keittiöissä on integroidut kodinkoneet. Asumismukavuutta lisää myös vesikiertoinen lattialämmitys.

Tutustu kohteisiin ja ihastu: Asunto Oy Turun Kurjenlinnan Portti ja Asunto Oy Turun Kurjenlinnan Piha.

Palvelut Kurjenmäellä

Kurjenmäeltä löytyy kaikki tarvitsemasi palvelut. Alueella on useampia ruokakauppoja, joista yksi on myös suuri K-Citymarket. Erilaisia ravintoloita löytyy alueen luoteispuolelta, joen varrelta. Lähellä sijaitsee Turun keskussairaala ja useita apteekkeja. Sairastapauksen sattuessa apu on siis lähellä. Lapsiperheitä ilahduttaa tietää, että Kurjenmäellä on myös useampi koulu sekä päiväkoti.

Keskustaankin on alle kahden kilometrin matka, jonka taittaa kävellenkin parissa kymmenessä minuutissa. Pyörällä yhdessä hujauksessa. Turun keskustasta löydät lisää palveluita monipuolisesti.

Kurjenmäki - puistojen ympäröimä asuinalue

Kurjenlinnaa ympäröi puistoalueet joka ilmansuunnasta. Luonnon keskelle pääsee helposti kävelemällä melkein mihin suuntaan tahansa. Urheilijoille sekä idästä että lännestä löytyvät urheilupuistot takaavat mitä parhaimmat mahdollisuudet kuntoiluun. Pohjoisessa Vartiovuorenmäen puistossa taasen on Turun kesäteatteri, jossa voi kesäisin nauttia kulttuurista.

Tutustu nyt Kurjenmäen Peabin asuntokohteisiin ja löydä uusi kotisi!

Tutustu myös muihin kaupunginosiin, joissa kohteemme sijaitsevat!

Ota yhteyttä!

Birgitta Suovanen

Turun seutu, asuntomyynti

Puhelin: +358 40 181 6520
Käytämme evästeitä. Jatkamalla sivustoon hyväksyt evästeiden käytön.