Miten Peab näkee taloyhtiölainat ja vuokra-asuntomarkkinat asuntosijoittamisen näkökulmasta?

Uusien asuntojen markkinat ovat käyneet vahvana muutaman vuoden ajan ja asuntoaloituksien määrät ovat olleet suuria viime vuodet valtakunnallisesti. Kaupungistuminen jatkuu edelleen vahvana ja Suomi jakaantuu entisestään muuttovoitto- ja muuttotappioalueisiin. Omistusasuminen on edelleenkin suosittua, mutta monen ihmisen maailmankuvassa omistaminen ei ole enää tärkeää. Ihmiset nauttivat vapaudesta muuttaa nopeasti esimerkiksi töiden perässä toiseen kaupunkiin tai haluavat nauttia välivuoden kaukomailla ilman turhia rasitteita kotimaassa. Viimeaikaiset vuokra-asuntobarometrit osoittavat, että vuokra-asuminen tulee kasvamaan Suomessa tulevaisuudessa.

Melkein päivittäin uutisoidaan, että uusia asuntoja rakennetaan runsaasti kasvukeskuksiin, ja että monet asunnot päätyvät asuntosijoittajille. Asuntosijoittaminen on nykyään jopa trendikästä ja kasvattanut suosiota, kun korot ovat olleet pitkään matalalla ja osakkeiden markkinahinnat yleisesti korkealla. Suuret institutionaaliset sijoittajat ovat lisänneet asuntokohteita salkussa ja myyneet paljon vanhoja kohteitaan taseesta uusien tieltä. Asuntorahastot ovat ostaneet paljon kohteita, ja sijoituksia rahastoihin on tullut ympäri maailmaa.

Me Peabilla katsomme tulevaisuuteen ja keskitymme Suomessa nyt kahdeksaan kasvukeskukseen. Toimialueenamme ovat pääkaupunkiseutu, Turun seutu, Tampereen seutu, Seinäjoki, Jyväskylä, Vaasa, Kuopio ja Oulu. Jokainen asuntohankkeemme lähtee hyvästä suunnittelusta, jossa tontin sijainti on tärkeintä. Sen jälkeen suunnitellaan toimivat asunnot oikeaan kohderyhmään. Asuntojen keskineliökoot ovat viime vuosina pienentyneet huomattavasti, mutta pohjien toimivuus ja suunnittelu kehittyneet samalla. Yhden hengen taloudet ovat kasvaneet tasaisesti, mutta suurimmissa kasvukeskuksissa rakennetaan vieläkin liian vähän pieniä asuntoja. Sijoitusasunnoksi ostetaan vieläkin eniten yksiöitä tai pieniä kaksioita, mutta kolmiotkin kiinnostavat asiakkaita koko ajan enemmän. Sijoittajat arvostavat uusissa asunnoissa huolettomuutta, nykyajan talotekniikkaa ja yhtiölainaa.

Viime vuodesta alkaen mediassa on puhuttu paljon asuntosijoittajan veroparatiisista eri vertauksin. On nostettu esiin asuntosijoittajien verovapautta sekä suuria yhtiölainan tuomia etuja ja uhkakuvia. Uudiskohteissa Peabilla, kuten suurimmilla rakennusyhtiöillä, on yleisesti noin 70 prosenttia yhtiölainaa, joten myyntihinta on 30 prosenttia asunnon velattomasta hinnasta. Yhtiölainan voi halutessaan maksaa pois. Nykyisten verotussääntöjen mukaisesti asuntosijoittaja voi vähentää kuukausittaisen rahoitusvastikkeen korkoineen vuokratulosta, kun pääomavastike on tuloutettu yhtiön kirjanpidossa. Uudet asunto-osakeyhtiöt ohjaavat pääsääntöisesti yhtiöjärjestyksellä kuukausittaisen rahoitusvastikkeen tulouttamiseen, joka on myös kirjattu Peabin yhtiöjärjestyksissä, huomioiden aina kuitenkin taloyhtiön edun ja mahdollisuuden rahastoida rahoitusvastikkeet. Säästetyt verot tulevat vastaan sijoittajalle myyntivoiton verotuksessa, jos asunnon myy tulevaisuudessa. Jos asunnossa on asunut kaksi vuotta yhtäjaksoisesti omistusaikanaan, myyjä on myyntivoiton verosta vapaa.

Media on luonut mielikuvaa, että asuntosijoittajaksi pääsee helposti mukaan pienellä rahalla. Peabilla myyntihinta on kuitenkin minimissään noin 30 000 euroa ja lyhennysvapaita vuosia yhtiölainoissa on kaksi tai kolme ensimmäistä asumisvuotta, lisäksi rakennusaika. Asiakkaat ovat pääsääntöisesti valveutuneita ja katsovat tarkkaan velatonta hintaa sekä osaavat laskea asuntosijoituksen tuottavuutta ja kassavirtaa. Asunnon rahoitusvastikkeet ennen ja jälkeen lyhennysvapaan näkyvät selkeästi Peabin hinnastoissa sekä asunnon hoito- ja rahoitusvastikkeet käydään vielä läpi asiakkaan kanssa kaupanteossa. Lisäksi harva pankki Suomessa antaa myyntihintaan lainaa ilman lisävakuuksia, joten minusta huoli suurista yhtiölainoista on nostettu mediassa jopa turhan suurelle jalustalle.

Olemme Peabilla avanneet asuntosijoittaja-asiakkaillemme suunnatun avainasiakaspalvelun, jossa asiakas saa tiedon meidän uusista kohteistamme Suomessa aina ensimmäisten joukossa ja pääsee varaamaan asunnon ennen ennakkomarkkinoinnin alkua. Viestimme vain uusista kohteistamme ja mielenkiintoisista aiheista liittyen asuntosijoittamiseen. Asuntojen vuokrauspalvelu tulee myös onnistumaan jatkossa vaivattomasti yhteistyökumppanimme välityksellä. Avainasiakkaaksi liittyminen käy helposti osoitteessa peabkoti.fi/avainasiakas.

Yksityiset vuokranantajat ovat tärkeitä vuokranantajia sekä veronmaksajia Suomessa, ja uskon heidän määränsä kasvavan jatkossa merkittävästi. Yksi asia on varmaa: ihmisten on asuttava edelleenkin ja asuntoja tarvitaan tulevaisuudessakin. Kuka nämä asunnot tulevaisuudessa omistaa ja minkälainen on omistusasumisen suhde vuokra-asumiseen, nähdään myöhemmin.

Lisätietoja:

Simo Saarinen, Avainasiakasvastaava, sijoitusasunnot, Peab Oy
simo.saarinen@peab.fi