Asuntosijoittaminen on kannattavaa sijoitustoimintaa

Asuntosijoittaminen on suosittu sijoitusmuoto. Se on suhteellisen huoletonta ja helppoa. Vuokraamalla omistamasi sijoitusasunnon saat kuukausittaista tuottoa tasaisesti. Opeteltuasi muutaman perusasian pääset hyvin alkuun asuntosijoittamisen kanssa ja luot siitä kannattavaa toimintaa. Kun asunnon sijainti ja kunto ovat hyviä, rahoituksesi on kunnossa ja löydät sopivan vuokralaisen, olet jo pitkällä.

Turvallinen sijoituskohde

Asuntosijoittaminen on melko turvallista. Tuotto pysyy vakaana ja säännöllisenä, eikä asuntosijoittamisessa esiinny jyrkkiä heilahteluita. Asuntosijoittaminen suojaa hyvin sijoitetun pääoman inflaatiota vastaan. Parhaimmillaan asunnon arvo myös nousee.

Kun valitset sijoituskohteeksi uudisasunnon, on asuntosijoittaminen vaivattomampaa asunnon hyvän kunnon ja hyvien asuinolosuhteiden vuoksi. Uudiskohteissa on huomioitu esteettömyys ja energiatehokkuus. Uusien asuntojen etu on myös asunnon pitkä elinkaari ja monikäyttöisyys. Lisäksi mahdolliset allergisoivat tekijät on minimoitu.

Asuntosijoittamisen kannalta oleelliset tekijät

Asuntosijoittamisessa on tärkeää tarkastella asunnon hintaa, sijaintia ja kuntoa. Hyvän vuokralaisen löytäminen on myös oleellista. Aseta itsellesi myös sopiva budjetti, jotta sijoittaminen säilyy mielekkäänä.

Sijainti

Hyvä sijainti nostaa todennäköisesti asunnon arvoa. Kun asunto sijaitsee työ-, ja opiskelupaikkojen ja erilaisten palveluiden lähellä sekä hyvien liikenneyhteyksien varrella, on hyvät mahdollisuudet, että asunnon arvo nousee. Alueen vetovoimalla on suora yhteys asunnon arvon nousuun. Hyvä sijainti myös nopeuttaa uuden vuokralaisen löytämistä aiemman vuokrasuhteen päättyessä. Kun valitset sopivaa sijoituskohdetta, ota selvää alueen hintatasosta.  Asuntosijoittajana sinun kannattaa seurata huolellisesti alueen hintakehitystä.

Asunnon kunto

Asunnon hyvä kunto vaikuttaa asunnosta saatavaan vuokraan, takuuvuokraan ja helppohoitoisuuteen. Hyväkuntoiset kohteet ovat asuntosijoittajalle vaivattomia. Esimerkiksi uudiskohde on turvallinen valinta, koska lähitulevaisuudessa ei ole tulevia remontteja. Siistiin ja moderniin asuntoon on myös usein helpompaa löytää vuokralainen. Asunto, jossa itse viihtyisit, viehättää todennäköisesti myös vuokralaista. Viihtyisä asunto helpottaa sopivan vuokralaisen löytämistä ja pidemmän vuokrasuhteen syntymistä.

Vuokralaisen valinta

On tärkeää löytää luotettava vuokralainen, joka osaa pitää asunnosta hyvää huolta. Parhaimmillaan vuokrasuhde voi kestää vuosikausia, toisinaan jopa vuosikymmeniä. Jotta saat asuntoosi hyvän vuokralaisen, tutustu häneen ennen sopimuksen tekoa. Selvitä hänen luottotietonsa ja varmista, että hänellä on vuokranmaksukykyä. Kunnioita kuitenkin vuokralaista, äläkä esitä henkilökohtaisia kysymyksiä. Parisuhdetilanteen, seksuaalisen suuntautumisen, lasten nimien, uskonnollisen suuntautumisen ja rikosrekisteriotteen kysyminen on kiellettyä.

Pohdi myös, onko aiheellista solmia määräaikainen vai toistaiseksi voimassa oleva sopimus ja haluatko sitoa vuokralaista vuokrasuhteen alussa tietyn ajan sopimukseen. Vuokralaisen voi etsiä hyvin itse, mutta markkinoilla on tarjolla myös vuokranvälityspalveluita. Valitsemalla vuokranvälitykseen yhteistyökumppanin pääset vaivattomammin liikkeelle asuntosijoittamisessa.

Vuokrasopimus ja vuokrasuhde 

Vuokrasopimukseen on oleellista kirjata ehdot vuokrankorotukseen. Näin vältytään epäselvyyksiltä. Vuokravakuus kannattaa kirjata sopimukseen siten, ettei sen käyttökohdetta ole erikseen määritelty. Silloin voit käyttää vakuutta tarvittaessa kaikkiin sopimusvelvoitteisiin. 

Vuokrasuhteen aikana on suositeltavaa, että asuntosijoittaja pitää itse avoimesti ja luontevasti vuokralaiseen yhteyttä aina silloin tällöin. Kun vuokralaisen ja asuntosijoittajan välillä on matala kynnys yhteydenpitoon, asiat yleensä myös sujuvat hyvin.

Sopiva budjetti olennaista

Asuntosijoittamisen on luonnollisesti tarkoitus tuottaa sijoittajalle rahallista tuottoa. Tärkeää kuitenkin on myös, että asuntosijoittaja saa sijoittamisesta iloa ja uusia, kiinnostavia asioita elämäänsä. Vuokratilanteissa voi aina sattua jotain odottamatonta. Pakastin saattaa hajota tai vuokralainen muuttaa pois asunnosta vaikkapa muuttuneen elämäntilanteen myötä ja joudut etsimään uuden vuokralaisen suunniteltua aiemmin. Helpointa on, jos pystyt varautumaan tällaisiin yllättäviin kulueriin ennalta. Kannattaakin laskea alusta asti sopiva kuukausibudjetti, johon on ennakoitu myös tällaisia yllättäviä kulueriä. Näin varmistat, ettet joudu liian tiukkaan taloustilanteeseen, eikä asuntosijoittamisesta aiheudu ylimääräistä stressiä.

Oman pankin kanssa kannattaa keskustella rahoituksesta jo alkuvaiheessa huolellisesti, eri vaihtoehtoja rauhassa punniten.

As Oy Espoon Purjehtija

Myös lainalla kiinni sijoitusasuntoon

Laina on suosittu tapa rahoittaa sijoitusasunnon osto. Viime aikaiseen suosion kasvuun ovat vaikuttaneet poikkeuksellisen matalat korot. Jos tarvitset lainaa sijoitusasunnon rahoitukseen, pankkiin kannattaa ottaa yhteyttä mahdollisimman varhain. Pankkien kilpailutus ja vertailu kannattaa. Kiinnitä huomiota lainaehtojen ja hinnan lisäksi myös siihen, millaisia palveluja ja tukea pankki tarjoaa sijoittajille.

Lainaa hakiessa pankit tarkastelevat erityisesti olemassa olevien vakuuksien olemassa oloa ja sijoittajan omaa varallisuutta. Lisäksi pankin arvioon vaikuttaa asunnon potentiaali sijoituskohteena. Asunnon sijainnilla, vuokratuloilla ja arvokehityksellä on myös suuri merkitys. Sijoituskohteen ja -suunnitelman on oltava realistinen. Pelkät vuokratulot eivät yleensä yksin riitä varallisuudeksi. Pankit vaativat myös joko säännöllisiä kuukausituloja tai merkittävää varallisuutta. Pankki tarkastelee aina asiakkaan varallisuutta ja tilannetta kokonaisvaltaisesti.

Uudiskohteiden kohdalla pankista nostettava laina on yleensä pienempi ja erillistä vakuutta ei silloin tarvita. Tällöin asunnon loppuhinta maksetaan yhtiölainana. Yhtiölainan ansiosta uudiskohteisiin on mahdollista päästä kiinni pienemmällä myyntihinnalla. Useimmiten pankit suhtautuvat melko myönteisesti sijoitusasunnon ostamiseen. Tarvitset yleensä noin 20-30% kauppahinnasta itse ja pankki myöntää silloin lainaa 70-80% asunnon arvosta.

Koska pankit arvostavat kiinteää vakuutta, on lainan saaminen asuntosijoittamiseen suhteellisen helppoa, jos lähtökohdat ovat kunnossa. Tavoite luonnollisesti on, että saat maksettua lainan vuokratuloilla. Siksi kannattaa suunnitella sopiva budjetti yksilöllistä tilannettasi varten. Pankki arvostaa myös, että sinulla on strategia ja suunnitelma sijoittamista varten. Tapaamisiin kannattaa siis valmistautua jo ennalta. Laske esimerkiksi jo valmiiksi arvio saamistasi vuokratuloista. Kun olet kartoittanut erilaisia mahdollisuuksia valmiiksi ja tiedostat asuntosijoittamisen riskit, vaikutat myös pankin silmissä ihmiseltä, jolla on realistinen käsitys sijoittamisesta.

Vuokratulosta saa vähentää kulut

Olet oikeutettu tiettyihin verovähennyksiin, kun sijoitat asuntoihin.

Osakehuoneistosta saadusta vuokratulosta on vähennyskelpoista menoa vastike, joka on kirjattu asunto-osakeyhtiön tai kiinteistöosakeyhtiön kirjanpidossa tuloksi. Myös vuosikorjauskulut ovat vähennyskelpoisia. Tuloutetut vastikkeet ovat yleensä hoitovastikkeita. Myös pääomavastike voidaan vähentää, jos se luetaan yhtiölle tuloksi. Jos olet valinnut asuntosijoittamisen kohteeksi uudisasunnon, voit myös vähentää rahoitusvastikkeen pääomatuloistasi. Tämä onnistuu, jos taloyhtiön kokouksessa on päätetty tulouttaa rahoitusvastikkeet.

Lue lisää asunto-osakkeiden vähennyskelpoisista kuluista.

Muistilista asuntosijoittamiseen

Asuntosijoittaminen on yksi varmimpia tapoja turvata säännöllinen tuotto. Riskit ovat kohtuullisen matalat ja tarve vuokra-asunnoille on tasainen, joten kysyntää riittää. Asuntosijoittaminen ei ole erityisen vaikeaa, mutta siihen liittyvään päätöksentekoon on syytä käyttää aikaa ja aiheeseen kannattaa tutustua huolellisesti.

Tällä listalla pääset hyvin alkuun:

  1. Valitse sijoituskohde alueelta, jossa asuntojen arvo todennäköisesti nousee.
  2. Valitse hyväkuntoinen asunto. Asunnon kunto vaikuttaa merkittävästi perittävään vuokraan ja sopivan vuokralaisen löytämiseen.
  3. Etsi luotettava vuokralainen itse tai välityspalvelun kautta. Varmista hänen maksukykynsä ja tarkista luottotiedot.
  4. Huolehdi myös, että budjettisi on tarpeeksi väljä. Yllättäviin kuluihin on helpointa varautua etukäteen.
  5. Voit vähentää verotuksessa vastikkeen, jos se on kirjattu yhtiölle tuloksi.

Onnea asuntosijoittamisen parissa!

Kiinnostuitko asuntosijoittamisesta? Lue lisää asuntosijoittamisesta uudiskohteisiin!

Liity nyt avainasiakkaaksi!

Kiinnostaako asuntosijoittaminen? Liittymällä avainasiakkaaksi saat tiedon uusista kohteistamme sähköpostitse aina ensimmäisten joukossa!

OVV Asuntopalvelut - Peabin asiakkaan edut

Peabin asiakkaalla on mahdollisuus tehdä toimeksiantosopimus omistamansa huoneiston vuokrauksesta OVV:n toimiston kanssa ja valita haluamansa palvelutaso. Asiakasedut saavat kaikki Peabin kerrostalokohteesta vuoden sisällä valmistumisesta ostaneet asiakkaat. Lue lisää esitteestä!

Asiakaskokemuksia

Jyrki Heinonen, asuntosijoittaja

Jyrki on ostanut Peabilta sijoitusasuntoja Helsingin uudelta asuinalueelta Kruunuvuorenrannasta. Uudiskohteissa Jyrki arvostaa sitä, että pystyy paljon vaikuttamaan itse sisustukseen ja materiaalivalintoihin, jotta asunnosta saa mahdollisimman neutraalin vuokraustoimintaan. Katso videolta lisää Jyrkin ajatuksia.

Aki Keisu, asuntosijoittaja

Aki Keisu osti Peabilta Oulusta useampia asuntoja vuokrattavaksi. Aki kehuu erityisesti Peabin dokumentaatioita kaupantekoprosessissa, prosessin kulku oli ihan omaa luokkaansa. Hänen mielstään Peabilta on turvallista ostaa kohteita. Katso videolta miten Aki päätyi juuri Peabilta ostamaan sijoitusasuntoja.

Ota yhteyttä!

Simo Saarinen

Myynti- ja markkinointipäällikkö

Puhelin: +358 50 372 3000
Sähköposti: simo.saarinen@peab.fi
Käytämme evästeitä. Jatkamalla sivustoon hyväksyt evästeiden käytön.