Asuntosijoittamisen tuotto

Jotta asuntosijoittaminen on kannattavaa, on sijoittajan saatava tuottoa kohteestaan. Asuntosijoittamisen vuokratuotto tarkoittaa tuottoprosenttia, joka mittaa vuokrattavan sijoitusasunnon tuottavuutta. Tuotto muodostuu vuokratuloista ja mahdollisesta asunnon arvon noususta.

Asuntosijoittamisen vuokratuotto on yksi tärkeimpiä tekijöitä, joita tulee huomioida sijoittamista suunniteltaessa. Tasaisesti saatava vuokratulo on asuntosijoittamisen tuoton ydin, mutta on myös muita tekijöitä, jotka täytyy ottaa huomioon.

Asuntosijoittamisen vuokratuottoon vaikuttavat:

  • asunnon arvo
  • asunnosta saatava vuokra
  • remonttikustannukset
  • varainsiirtovero
  • yhtiövastike

Jokaisella tekijällä on oma merkityksensä ja tästä syystä on tärkeää tutustua huolellisesti näihin ominaisuuksiin. Huolellisella suunnittelulla saat sijoittamisesta kannattavaa toimintaa.
Lue lisää: http://www.ostavuokraavaurastu.com/

Asuntosijoittamisella vakaata tuottoa

Asuntosijoittaminen tuo vakaata tuottoa asunnon omistajalle.

Suomen vuokramarkkinoita pidetään yleisesti vakaina. Vaikka asuntojen markkinahinnoissa olisi vaihtelua, vuokrakysyntä on yleensä pysynyt kohtuullisen tasaisena. Vuokraaminen on siksi kohtuullisen varma tapa saada kuukausittaista kassavirtaa.

Sijainti

Asuntomarkkinoilla on aluekohtaisia eroja ja nämä vaikuttavat myös asuntosijoittamisen tuottoon. Esimerkiksi suurissa kaupungeissa bruttovuokratuotto ei ole yhtä suuri kuin pienissä kaupungeissa, joissa on matalampi hintataso.

Suurien kaupunkien etu on kuitenkin asunnon mahdollinen arvon nousu. Pankit myös rahoittavat mieluummin asuntoja, joilla on hyvä sijainti. Suuriin kaupunkeihin ja kasvukeskuksiin on yleensä helpompaa löytää vuokralainen. Näin sijoituskohde on myös kannattavampi.

Vaikka pienillä paikkakunnilla vuokratuotto voisi olla parempi, sijoitusasunnon arvo saattaa pitkällä aikavälillä laskea. Taantuvien alueiden haasteena on myös löytää vuokralainen joka kuulle ja tällöin tyhjien kuukausien riski kasvaa.

Sijoitusasunnon verotus uudiskohteissa

Kun sijoittaja ostaa uudisasunnon, liittyy tilanteeseen verotuksellista etua, jos taloyhtiö on tulouttanut rahoitusvastikkeet tilinpäätöksessään. Silloin rahoitusvastikkeen voi vähentää pääomatuloista. Tässä tapauksessa asunnon yhtiölainaosuus maksetaan kuukausittain rahoitusvastikkeen muodossa. Yleisesti yhtiölainan voi maksaa kerran vuodessa kokonaan halutessaan pois.

Vuokratuottoon vaikuttavat tekijät

Asuntosijoittamisen vuokratuottoon vaikuttaa monta tekijää. Näitä ovat asunnon velaton hinta, remonttikustannukset, varainsiirtovero, yhtiövastike ja asunnosta saatava vuokra. Tekijöiden yhteisvaikutuksesta voidaan laskea vuokratuotto.

Vuokratuotto on asuntosijoittamisesta saatava tuottoprosentti. Tuottoprosentilla mitataan asuntosijoittamisen tuottavuutta eli sitä, kuinka paljon asuntosijoittaminen tuottaa. Tasainen vuokratulo on hyvän vuokratuoton edellytys.

Asunnon arvo

Sijoitusasunnon tuottoon vaikuttaa oleellisesti asunnon hankintahinta. Asuntojen markkinahintojen ollessa korkeammalla esimerkiksi pääkaupunkiseudulla verrattuna maakuntien kasvukeskuksiin, tarkoittaa tämä yleensä matalampaa vuokratuottoa.

Usein uudiskohteissa asunnon hankintahinta on suurempi kuin vanhoissa sijoitusasunnoissa. Uusi asunto ei yleensä vaadi ensimmäisinä vuosikymmeninä suurempia remontteja, jotka alentaisivat vuokratuottoa. Myös asuntosijoittajan ja vuokralaisen arki on helpompaa, kun remontteja ei ole odotettavissa lähiaikoina.

Huomioi myös uudiskohteen verotuksellinen mahdollisuus. Vaikka uudiskohteen kohdalla asunnon suurempi hankintahinta nostaa esimerkiksi mahdollista lainan määrää, kannattaa rahoitusvastikkeen vähennysoikeus silti huomioida erilaisia ratkaisuja punnitessa. Asiaa on siis tarkasteltava kokonaisuutena. Myös aiemmin mainitut alueelliset erot vaikuttavat ilmiöön. Asunnon arvo voi nousta kehittyvillä ja kasvavilla alueilla, erityisesti pääkaupunkiseudulla.

Varainsiirtovero

Ostaessasi sijoitusasunnon sinun on huomioitava myös varainsiirtoveron vaikutus. Asunto-osakkeiden varainsiirtovero on 2% velattomasta kauppahinnasta. Jos rahoitat sijoitusasuntosi pankilta saatavalla lainalla, pankin henkilökunta osaa huomioida varainsiirtoveron budjettiisi.

Uusissa asunto-osakeyhtiöissä varainsiirtovero on maksettava kahden kuukauden kuluttua omistusoikeuden siirtymisestä. Huomioi siis, että varainsiirtovero vaikuttaa myös vuokratuottoon.

Yhtiövastike

Yhtiövastike muodostuu asunnon pinta-alan mukaan. Osakas on velvollinen huolehtimaan yhtiövastikkeen maksuista, sillä niillä katetaan osakkeen kuluja. Yhtiövastike maksetaan aina riippumatta siitä, onko asunnossa asukas vai ei, sillä kuluja syntyy myös asunnon ollessa tyhjillään. Osakkaana sinun kannattaa ehdottomasti tutustua yhtiöjärjestykseen, josta selviää, miten hoito- ja pääomavastikkeet määräytyvät.

Vuokraus

Kun olet löytänyt sopivan ja luotettavan vuokralaisen, on aika keskittyä sopimuksen solmimiseen. Jos aikasi ei riitä tai muuten haluat ulkoistaa vuokrauksen, Suomessa löytyy monia vuokravälittäjiä helpottamaan vuokrausta.

Pohdi, onko aiheellista solmia määräaikainen vai toistaiseksi voimassa oleva sopimus ja haluatko sitoa vuokralaista vuokrasuhteen alussa tietyn ajan sopimukseen. Vuokrasopimuksessa on hyvä ottaa huomioon vuokrankorotukset, vuokravakuus ja esimerkiksi lemmikkiasiat. Lisätietoa näistä löydät vuokranantajat.fi.

Asuntosijoittamisen tuoton laskukaava

Vuokratuoton laskemiseen löytyy laskureita, joita voi hyödyntää laskiessasi asuntosijoittamisen tuottoa. Riippuen tyylistä, laskukaavat ja laskureiden toimintaperiaate vaihtelevat hieman, eikä ole yhtä oikeaa tapaa laskea asuntosijoittamisen tuottoa.

Seuraava yksinkertainen laskukaava antaa kuitenkin hyvän arvion asuntosijoittamisen tuotosta: Ensin vuokrasta vähennetään vastike ja siitä saatu summa kerrotaan niillä kuukausilla, joilla kohde on vuokrattu vuodessa.

Esimerkiksi: (Vuokra – vastike) x12

Tämän jälkeen kuukausimäärällä kerrottu summa jaetaan velattoman hinnan, varainsiirtoveron ja remonttikulujen summalla ja tämä kaikki kerrotaan sadalla prosentilla. Tästä saatu summa kertoo vuokratuoton määrän prosentteina.

((Vuokra – vastike) x12): (remonttikulut + varainsiirtovero + velaton hinta)) x 100 % = vuokratuotto prosentteina

Yksinkertainen laskukaava antaa sinulle arvion vuokratuotostasi.

Jos kyseessä olisi Jyväskylässä uudiskohde 28m2 yksiö, vuokratuoton prosentti laskettaisiin näin:

Yksiö Jyväskylässä  
Asunnon pinta-ala 28
Vuokra 550
Velaton myyntihinta 109 900
Hoitovastike 100
Varainsiirto 2198
Remonttikulut 0
Vuokrakuukaudet 12

((550-100) x12): (2198 +109900) x 100 % = 4,8 % 

Laskeminen vaiheittain:

(550-100) x12) = 5400 (2198 +109 900) = 112 098 (5400: 112 098) x 100 = 4,8%

Jyväskylässä uudiskohteen yksiön vuokratuotoksi tulisi tässä tapauksessa 4,8 %. Tarkemmin tarkasteltuna siis asunnon arvo, remonttikustannukset, varainsiirtovero, asunnosta saatava vuokra ja yhtiövastike muodostavat tarkan summan vuokratuotolle. Huomioi kuitenkin, että kaikkea ei voi ennakoida ja siksi on hyvä pitää puskurissa hieman varoja esimerkiksi yllättäviä tilanteita varten.

Kiinnostuitko uudiskohteiden asuntosijoittamisesta? Liity nyt avainasiakkaaksi, ilman sitoumusta! Avainasiakkaana saat tiedon uusista kohteistamme sähköpostitse aina ensimmäisten joukossa!

Katso videolta asuntosijoittaja ja tietokirjailija Joonas Oravan vinkkejä asuntosijoittamiseen:

Liity nyt avainasiakkaaksi!

Kiinnostaako asuntosijoittaminen? Liittymällä avainasiakkaaksi saat tiedon uusista kohteistamme sähköpostitse aina ensimmäisten joukossa!

OVV Asuntopalvelut - Peabin asiakkaan edut

Peabin asiakkaalla on mahdollisuus tehdä toimeksiantosopimus omistamansa huoneiston vuokrauksesta OVV:n toimiston kanssa ja valita haluamansa palvelutaso. Asiakasedut saavat kaikki Peabin kerrostalokohteesta vuoden sisällä valmistumisesta ostaneet asiakkaat. Lue lisää esitteestä!

Käytämme evästeitä. Jatkamalla sivustoon hyväksyt evästeiden käytön.