Ensiasunnon ostaminen vaihe vaiheelta

Ensiasunnon ostaminen on helppoa ja turvallista! Tutustu uuden asunnon ostamisen eri vaiheisiin asunnon varaamisesta uuden kodin jälkitarkastukseen.

1. Selvitä budjettisi

Voit hyödyntää ensiasunnon ostoon omia säästöjäsi, pankkilainaa sekä takaajia. Sopivalla budjetilla kuukausittaiset asuinkulusi eivät välttämättä nouse lainkaan vuokra-asuntoon nähden. Hyvällä sijainnilla oleva uusi asunto säilyttää arvonsa hyvin ja kerryttää omaa varallisuuttasi.

2. Tutustu kohteisiin

Tutustu ennakkomarkkinoinnissa oleviin kohteisiimme, joita valmistuu ympäri Suomea suosituimpiin kasvukeskuksiin. Kohteiden ennakkomarkkinointitiedoista näet arvioidun valmistumisaikataulun sekä asuntojen hinnat ja pohjakuvat. Hyödynnä paikallisia asuntomyyjiämme – he ovat mielellään apunasi!

3. Varaa ensiasunto

Ennakkomarkkinoinnin aikana voit varata sinua miellyttävän asunnon. Voit tehdä varauksen suoraan asuntomyyjämme kautta omalla nimelläsi ja maksamalla varausmaksun. Kun teet lopullisen asunnon oston, varausmaksu hyvitetään kauppahinnassa. Mikäli päädyt perumaan varauksen, saat varausmaksun takaisin.

4. Rakentaminen alkaa

Rakentaminen aloitetaan, kun kohteeseen on saatu riittävä määrä varauksia. Tässä vaiheessa asuntomyyjämme on sinuun yhteydessä, kertoo rakentamisen alkamisesta sekä tarkasta valmistumisajankohdasta. Samalla pääset sopimaan asuntomyyjämme kanssa kaupanteon ajankohdan.

5. Ensiasunnon osto

Saat kaikki asunnon ostoon liittyvät asiakirjat ennakkoon tutustuttavaksesi. Asunnon ostamisen hetkellä pääset käymään kaiken vielä yhdessä läpi asuntomyyjämme kanssa. Halutessasi voit ottaa läheisen mukaan. Allekirjoitettuasi kauppakirjat 1. maksu erääntyy 7 vrk:n päästä kaupantekopäivästä, ja loput rakentamisen edetessä.

6. Valitse materiaalit

Asunnon ostettuasi ja rakentamisen edetessä pääset suunnittelemaan omaa kotia! Asiakaspalveluinsinöörimme on halutessasi apunasi materiaalivalinnoissa ja mahdollisissa muutostyötarpeissa – pääset valitsemaan laadukkaista vaihtoehdoista mieluisat ratkaisut. Rakentamisen aikana voit mahdollisesti osallistua myös työmaavierailulle.

7. Valmistaudu muuttoon

Noin 4–5 viikkoa ennen muuttoa saat muuttokirjeen, jossa on tarkka muuttopäivä. Muuttokirjeessä tai erillisessä kutsussa kerromme ajankohdan, milloin sinulla on mahdollisuus tarkastaa uusi kotisi.

8. Ensiasuntoon muutto

Ensiasuntosi valmistuu aiemmin ilmoittamme päivämäärän mukaisesti. Heti kun olet maksanut viimeisen maksuerän sovitusta kauppahinnasta, saat avaimet käteen. Halutessasi opastamme sinua uuden asuntosi käytössä. Saat myös kodinkansion, josta löydät jatkossa tarvittavia arjen ohjeita helposti.

9. Vuositarkastus

Noin vuosi kohteen valmistumisen jälkeen toteutamme asuntoon vuositarkastuksen. Saat tarkastusajankohdasta hyvissä ajoin ilmoituksen. Näin voit jo etukäteen listata mahdollisia huomioitasi havaitsemistasi puutteista tai korjausta vaativista asioista asunnossasi.

10. Huolehdi asunnostasi

Huolehtimalla ensiasuntosi kunnosta pidät yllä sen arvoa. Tutustu kaikkiin asuntosi ylläpitoon liittyviin ohjeisiin ja noudata hyviä rutiineja. Mikäli havaitset puutteita, ilmoita niistä välittömästi huoltoyhtiölle tai isännöitsijälle. Ennen kaikkea – nauti ensiasunnostasi!

Tutustu kohteisiin

Uudiskohteemme ovat suosittuja ensiasunnon ostajien keskuudessa. Asunnot sijaitsevat kasvukeskusten keskeisillä paikoilla. Kunnolla rakennetut Peab Kodit ovat huoleton valinta, sillä uusissa kohteissa ei ole tiedossa suuria remontteja. Mikäli ensimmäisen asunnon ostaminen on sinulle ajankohtaista, tutustu nyt kohteisiimme!

Ensiasunnon oston useiten kysytyt kysymykset

Ensimmäisen asunnon ostaminen on monelle elämän ikimuistoisin taloudellinen päätös. Helpottaaksesi matkaasi olemme koonneet tärkeimmät ohjeet ensiasunnon ostoon – lue alan ammattilaistemme vinkit ja ota ensimmäisen askel kohti vaivattomia asuntokauppoja!