Uudisasunnon ostaminen on suuri päätös, joka vaatii huolellista harkintaa ja suunnittelua. Tässä artikkelissa käsittelemme tärkeimpiä asioita, jotka sinun tulee tietää uudisasunnon hinnasta ja muista kustannuksista.
-
Asunnon perushinta
Uudisasunnon hinta määräytyy monien tekijöiden perusteella. Hintaan vaikuttavat muun muassa sijainti, asunnon koko, käytettävät rakennusmateriaalit ja -tekniikat sekä taloyhtiön tarjoamat palvelut. Sijainti on usein merkittävin hintaan vaikuttava tekijä, sillä keskeisillä paikoilla olevat asunnot ovat yleensä kalliimpia kuin syrjäisemmillä alueilla sijaitsevat.
-
Myyntihinta ja yhtiölainaosuus
Uudisasunnon velaton myyntihinta koostuu myyntihinnasta ja asuntokohtaisesta yhtiölainaosuudesta. Taloyhtiölaina mahdollistaa asunnon ostamisen pienemmällä pääomalla, mutta se lisää kuukausittaisia kustannuksia pääomavastikkeen muodossa.
-
Tontti
Uudiskohde voi sijaita joko omalla tontilla, vuokratontilla tai valinnaisella vuokratontilla. Tontin omistusmuoto vaikuttaa asunnon hintaan ja kuukausittaisiin kuluihin.
Kun ostat asunnon, joka rakennetaan taloyhtiön omalle tontille, tontti sisältyy asunnon hintaan, eikä sinun tarvitse erikseen maksaa tontista kuukausittaista vuokravastiketta.
Kun asunto rakennetaan vuokratontille, maksat tontista kuukausittaista vuokravastiketta. Asunnon myyntihinta sen sijaan on yleensä edullisempi kuin omalle tontille rakennettavan asunnon, koska hinta sisältää vain itse asunnon.
Kolmantena vaihtoehtona on valinnainen vuokratontti (tai toisin sanoen vaihtoehtoinen omistustontti). Se tarkoittaa, että sinulla on mahdollisuus valita: voit joko lunastaa osuutesi vuokratontista tai maksaa kuukausittaista vuokravastiketta. Voit lunastaa tonttiosuutesi joko heti asuntokaupan yhteydessä tai vasta myöhemmässä vaiheessa. Maksat vuokraa tontista siihen asti, kunnes lunastat tonttiosuutesi.
-
Varainsiirtovero
Kun ostat asunnon, siitä on maksettava varainsiirtovero. Varainsiirtoveron suuruus on 1,5 % asunnon velattomasta hinnasta, johon lasketaan sekä myyntihinta että asunnon yhtiölainaosuus. Tonttiosuuden lunastamisesta maksetaan varainsiirtoveroa 3 %, koska tällöin kyseessä on maa-alue. Lue lisää täältä.
-
Taloyhtiön kustannukset
Uudisasunnon hinnan lisäksi sinun tulee ottaa huomioon taloyhtiön kustannukset. Kuukausittain maksettava hoitovastike kattaa taloyhtiön juoksevat hoito- ja ylläpitokulut, kuten lämmityksen ja kiinteistöhuollon. Lisäksi maksat vedestä sekä mahdollisesti laajakaistasta/kaapelitelevisiosta.
-
Materiaalivalinnat ja muut muutostyöt
Kun ostat asunnon rakennushankkeen alkuvaiheessa, sinulla on mahdollisuus tehdä haluamiasi muutoksia uuteen kotiisi. Voit valita lähes kaikki asunnon materiaalien sävyt, kuten lattian, seinien, kalusteiden ja saunapaneelien sävyt. Lisäksi voit valita mieleisesi kodinkoneet, väliovet ja niiden painikkeet sekä kylpyhuoneiden laatat. Huonemuutokset ja keittiökalustemuutokset ovat myös mahdollisia. Jotkut muutostyöt ovat lisähintaisia. Lue lisää täältä.
Vastuu yhtiövastikkeista
Mietityttääkö osakkaiden vastuu yhtiövastikkeista? Yhtiövastike koostuu hoito- ja pääomavastikkeesta. Pääomavastike sisältää taloyhtiölainan lyhennyksen korkoineen. Ammattitaitoinen isännöitsijä seuraa, että vastikkeet maksetaan ajallaan. Mikäli vastikkeita jää maksamatta, isännöitsijä puuttuu näihin välittömästi.
Yhtiövastikkeiden maksaminen on jokaisen osakkaan vastuulla. Äärimmäisessä tapauksessa erääntyneiden vastikkeiden maksuvelvollisuus voi langeta muille osakkaille, jolloin taloyhtiön on mahdollista käynnistää osakkaan asunnon haltuunotto yhtiökokouksen päätöksellä. Tällaiset tapaukset uusissa taloyhtiöissä ovat erittäin harvinaisia.
Kun asunnonostaja hakee lainaa uudisasunnon omarahoitusosuuteensa, pankki tarkistaa hänen maksukykynsä myös taloyhtiölainan osalta. Nykyään laki määrittelee taloyhtiölainan maksimimääräksi 60 % asuntojen velattomasta hinnasta. Rajoituksen tarkoitus on omalta osaltaan vähentää taloyhtiöiden taloudellisia riskejä.
RS-järjestelmä uudisasunnon ostajan turvana
Uudiskohteet ovat asunnonostajille turvallisia RS-järjestelmän ansiosta, joka suojaa asunnonostajia ja taloyhtiötä asuntokauppalain vaatimin turvajärjestelmin. Asuntokauppalain RS-järjestelmä on kehitetty turvaksi niille, jotka tekevät sitovan kaupan asunnosta jo rakentamisvaiheessa. RS-vakuudet muodostuvat kolmesta vakuudesta: rakentamisvaiheen vakuudesta, rakentamisvaiheen jälkeisestä vakuudesta sekä suorituskyvyttömyysvakuudesta, joka on voimassa 10 vuotta asuntojen valmistumisesta.
Asuntomyyntimme asunnon ostamisen tukena
Uudisasunnon ostaminen on monivaiheinen prosessi, johon liittyy useita kustannuksia ja huomioitavia seikkoja. On tärkeää suunnitella budjetti huolellisesti ja ottaa huomioon kaikki mahdolliset kulut, jotta voit tehdä parhaan mahdollisen päätöksen uuden kodin hankinnassa.
Toivottavasti tämä artikkeli auttaa sinua ymmärtämään paremmin uudisasunnon hintaan liittyviä tekijöitä ja valmistautumaan asuntokauppoihin. Jos asunnon hintatiedot askarruttavat, voit aina ottaa yhteyttä asuntomyyntiimme – autamme mielellämme.