Tiesitkö, että kaikilta taloilta vaaditaan nykyisin energiatodistus? Sen avulla tunnistat helposti, onko talo energiapihi vai energiasyöppö. Jatkossa kaikki Peabin omat, uudet asuntokohteet täyttävät tehokkaimman A-energialuokan vaatimukset, mikä tuo säästöä asukkaille.
Kun etsit uutta kotia, sijainnilla, pohjaratkaisulla, hinnalla ja viihtyisyydellä on väliä. Niiden lisäksi sinun kannattaa kiinnittää huomiota kiinteistön energiatodistukseen, joka kertoo, kuinka energiatehokas – ja siten ekologinen – talo on. Kiinteistön energialuokitus vaikuttaa suoraan kukkaroosi.
Suuri osa taloyhtiöiden kiinteistönhoitokuluista aiheutuu energiankulutuksesta eli tilojen ja käyttöveden lämmityksestä sekä sähköstä. Kerrostalon energiakustannukset muodostavat jopa 30–40 prosenttia asukkaan maksamasta yhtiövastikkeesta.
Nykyisin kaikilta taloilta vaaditaan energiatodistus. Todistuksen tavoitteena on paitsi helpottaa eri rakennusten energiatehokkuuden vertailua myös kannustaa ihmisiä ostamaan energiatehokkaampia asuntoja.
”Korkein A-energialuokitus tarkoittaa sitä, että talo on huomattavasti energiatehokkaampi kuin esimerkiksi F-energialuokan talo. A-luokan talossa on käytetty uusinta teknologiaa, jonka ansiosta kiinteistön lämmityskulut ovat vuositasolla muita energialuokkia alhaisemmat”, Insinööritoimisto Vesitaidon toimitusjohtaja Marjaana Kuisma kertoo.
Peab Kodeissa panostetaan energiatehokkuuteen
Energiatodistuksen avulla asunnonostaja voi tunnistaa helposti, onko talo energiapihi vai energiasyöppö.
”Todistus perustuu rakennuksen ominaisuuksiin ja niistä johdettuun energiankulutukseen. On hyvä muistaa, että vertailun kohteena on siis vain itse rakennus ja sen tekniset järjestelmät – eivät asukkaiden käyttötottumukset”, Marjaana Kuisma sanoo.
Kaikki Peabin omat, vuoden 2021 kesän jälkeen suunnitteluun tulleet asuntokohteet täyttävät tehokkaimman A-energialuokan vaatimukset.
Kohteissa on panostettu myös moderniin talotekniikkaan, kuten ilmanvaihtoon, liittyviin suunnitteluratkaisuihin. Joidenkin Peabin rakentamien asuintalojen katoilta löytyy omavaraista energiantuotantoa, kuten aurinkopaneeleita. Taloissa on kiinnitetty erityistä huomiota ikkunoiden, ulkoseinien ja katon lämmöneristävyyteen ja ilmatiiviyteen.
”Ilmatiiviys ei tarkoita sitä, ettei rakennus hengittäisi. Päinvastoin ilmatiivis koti on asukkailleen turvallinen ja terveellinen. Huono ilmatiiviys aiheuttaa asuntoon vetoisuutta ja suurempaa energiankulutusta. Se myös mahdollistaa kosteuden kulkeutumisen ja tiivistymisen rakenteisiin”, Kuisma kertoo.
Peab Kodeille laaditaan energiatodistus jo rakennuslupavaiheessa, ja se on voimassa kymmenen vuotta. Energialaskennat tekee useimmiten Insinööritoimisto Vesitaito, joka on Peabin valtakunnallinen yhteistyökumppani.
Vanhan talon energiankulutus jopa kolminkertainen
Jotta energiatehokkuuden arviointi ja vertaaminen muihin vastaaviin rakennuksiin olisi mahdollista, kiinteistöille on määritelty energiatehokkuusluokat. Luokittelu perustuu rakennuksen laskennalliseen energiatehokkuuden vertailulukuun eli E-lukuun.
E-luvussa huomioidaan muun muassa rakennuksen energiantarve, tekniset järjestelmät, lämmitystapa ja energiamuoto. E-luvun luokitteluasteikot ilmoitetaan kirjaimilla A–G. Vähiten energiaa kuluttaa A-luokan rakennus ja eniten G-luokan talo.
A-luokan talon E-luku saa olla enintään 75, kun esimerkiksi F-luokan talon E-luku on 191–240.
”Nyrkkisääntönä voi sanoa, että vanhan, 1970-luvun F-energialuokan kerrostalon lämmitysenergian kulutus voi olla kolminkertainen uuteen A-energialuokan taloon verrattuna”, Kuisma kertoo.
Energialuokkien vertailussa on huomioitava, että luokkien määräystasot muuttuivat vuonna 2018. Uudistetun luokitteluasteikon takia asuntoilmoituksissa on kerrottava, onko energiatodistus laadittu ennen vuotta 2018 vai ennen vuotta 2013, jolloin säädökset edellisen kerran muuttuivat.
”Vuoden 2018 jälkeen laaditut uudisrakennuksen tai vanhemman talon todistukset ja sitä kautta rakennusten energiatehokkuus ovat keskenään vertailukelpoisia.”
A-luokan taloissa ei tingitä laadusta
Marjaana Kuisman mukaan selkein ero uusien A- ja B-energialuokan kerrostalojen välillä on, että tehokkaimpaan A-luokkaan päästäkseen rakentaja ei voi tinkiä, pihistää tai oikoa mistään. Talo pitää suunnitella ja rakentaa uusimman tekniikan kannalta parhaalla mahdollisella tavalla.
”A-luokan talossa kaikkien tilojen on oltava esimerkiksi lämmöntalteenoton piirissä eli poistoilman sisältämää lämpöenergiaa siirretään takaisin tuloilmaan. B-energialuokan kerrostalot on mahdollista rakentaa enemmän kustannussäästöjen näkökulmasta. Niissä ei siis ole pakko valita kaikkein parasta talotekniikkaa, ilmanvaihtoa ja laatua.”
Uusien Peab Kotien A-energialuokka merkitsee takuuta sille, että Peab ottaa toiminnassaan huomioon ympäristövastuulliset ratkaisut, energiatehokkuuden ja päästöjen vähentämisen.