Kokosimme asiakkaidemme yleisimpiä kysymyksiä asunnon ostoon liittyen. Jos et löydä sinun kysymykseen vastausta täältä, voit ottaa meihin suoraan yhteyttä.
Asunnon ostaminen
Millaisia asuntoja on tarjolla?
Miten ajoissa rakenteilla olevat asunnot pitää varata?
Kuinka kauan rakentaminen kestää?
Mistä näen kohteen valmistumisaikataulun?
Mistä näen kohteen varaustilanteen?
Mistä saan esitteen haluamastani kohteesta?
Pääseekö asuntoja katsomaan rakentamisen aikana?
Mitä jos haluamassani kohteessa ei ole enää toivomiani asuntoja tai kerroksia vapaana?
Miten uuden asunnon ostaminen käytännössä etenee?
Mitä materiaalivalintoja voin tehdä uuteen asuntooni?
Miksi kannattaa ostaa uusi kerrostaloasunto Peabilta?
Mitä kaikkea minun pitää tietää asunnon ostosta?
Ensiasunnon ostaminen
Milloin vuokralta kannattaa siirtyä omaan ensiasuntoon?
Miksi kannattaa ostaa ensiasunto Peabilta?
Mitä etuuksia ensiasunnon ostaja voi saada?
Mitä asioita asuntolainaa hakiessa kannattaa huomioida?
Mitä asioita taloyhtiöstä kannattaa selvittää?
Ensiasunnon ostajan muistilista
Asunnon oston termistöä
Pääomavastike (Rahoitusvastike)
Pääomavastike (sis. Korko & lyhennys)
Uuden asunnon ostaminen
Millaisia asuntoja on tarjolla?
Löydät sivuiltamme uudiskohteet vetovoimaisimmista kaupungeista: Helsinki, Espoo, Vantaa, Turku, Tampere, Jyväskylä, Seinäjoki, Vaasa ja Oulu. Katso uudet asunnot tästä.
Miten ajoissa rakenteilla olevat asunnot pitää varata?
Uudiskohteemme tulevat usein varattaviksi jo paria vuotta ennen valmistumista, joten olethan ajoissa liikenteessä. Pääset tarkastelemaan ja varaamaan sinua kiinnostavan kohteen ensimmäisten joukossa ennen julkista ennakkomarkkinointia ilmoittautumalla ennakkorekisteriimme tai liittymällä Avainasiakkaaksi! Ennakkorekisterissä ja avainasiakaslistalla olevat saavat viestin samanaikaisesti, ja kaikilla rekisterissä olevilla on yhdenvertainen mahdollisuus varata asunto tiettynä ajankohtana ennen julkista ennakkomarkkinointia.
Kuinka kauan rakentaminen kestää?
Rakennusaika vaihtelee eri projekteissa, mutta keskimäärin rakennusprojektimme kestävät noin vuoden tai kaksi. Kohteen arvioidut valmistumisaikataulut näkyvät kohteen verkkosivulla.
Mistä näen kohteen valmistumisaikataulun?
Kohteen arvioidut valmistumisaikataulut näkyvät kohteen verkkosivulla.
Mistä näen kohteen varaustilanteen?
Päivitämme kohteiden varaustilannetta kohteiden verkkosivuilla. Voit kysyä yksittäisen kohteen varaustilannetta myös suoraan alueen asuntomyyjiltämme.
Varausmaksu tulee maksaa ennakkomarkkinointivaiheessa, jolloin varauksesi vahvistuu. Varausmaksu huomioidaan asunnon kauppahinnassa. Varaus on mahdollista perua ennen myyntivaiheen alkamista, jolloin varausmaksu palautetaan korottomana varauksen tekijälle.
Mistä saan esitteen haluamastani kohteesta?
Olemme koonneet jokaisen kohteen omalle verkkosivulle kaikki oleellisimmat tiedot, joihin suosittelemme tutustumaan. Voit ladata kyseisiltä sivuilta PDF-muotoiset kattavat esitteet sivun alalaidasta kohdasta ”Liitteet ja linkit”. Voit pyytää tarvittaessa paperisia esitteitä myös suoraan asuntomyyjiltämme.
Pääseekö asuntoja katsomaan rakentamisen aikana?
Rakentamisen aikana turvallisuus on kaikki kaikessa, jonka vuoksi työmaalla vierailu kesken projektin on rajoitettua. Tarjoamme asunnon ostaneille asiakkaille mahdollisuuden tutustua ostamaansa asuntoon paikan päällä rakentamisen loppuvaiheessa. Järjestämme potentiaalisille asunnonostajille myös yksityisnäyttöjä rakennusaikataulun salliessa. Rakentamisen aikana löydät kohteen verkkosivulta havainnollistavat kuvat sekä mahdolliset videot. Mikäli löydät sinua kiinnostavan asunnon, ota yhteyttä alueesi myyjään, niin selvitämme mahdollisuudet työmaavierailuun.
Mitä jos haluamassani kohteessa ei ole enää toivomiani asuntoja tai kerroksia vapaana?
Voit jättää meille viestin ja ilmoittaa, että olisit kiinnostunut mahdollisesta varauksen peruuntumisesta. Näin asuntomyyjämme osaavat tarjota sinulle sopivaa asuntoa heti, jos sellainen vapautuu. Kertomalla toiveesi osaamme myös pitää silmällä muita toiveisiisi sopivia kohteita ja olla sinuun yhteydessä, kun sopiva asunto on tarjolla.
Miten uuden asunnon ostaminen käytännössä etenee?
Olemme koonneet asunnon ostamisen 10 vaihetta, tutustu niihin tästä.
Mitä materiaalivalintoja voin tehdä uuteen asuntooni?
Kohteesta riippuen asuntoon voi valita mieluisia pintamateriaaleja, kodinkoneita tai esimerkiksi lisäasennustyönä ilmalämpöpumpun. Asuntojemme vakiomateriaalit sisältyvät aina asunnon hintaan ja löydät ne materiaaliesitteestä, jonka voit katsoa kohteen verkkosivulta. Lisä- ja muutostöitä teemme asiakkaan toiveen mukaan tiettyihin asunnon osiin. Kun olet liikkeellä hyvissä ajoin, varmistat, että ehdit vaikuttaa kaikkiin valittavissa oleviin ratkaisuihin.
Miksi kannattaa ostaa uusi kerrostaloasunto Peabilta?
Olemme vakavarainen ja luotettava toimija. Rakennamme suosituimpien kasvukeskusten keskeisille paikoille laadukkaita koteja.
Peab on voittanut jo viisi kertaa uudisasuntorakentamisen asiakastyytyväisyystutkimuksen, jossa vertaillaan Suomen suurimpia rakennusliikkeitä. (Epsi Rating, rakennusalan asiakastyytyväisyystutkimukset 2016-2022)
Mitä kaikkea minun pitää tietää asunnon ostosta?
Ostaessasi asuntoa Peabilta sinun ei tarvitse välttämättä tietää etukäteen mitään. Asuntomyyjämme auttavat kyllä asunnon ostossa ja kaikkien tarvittavien seikkojen huomioimisessa. Ostamista nopeuttaa asunnon rahoituksen varmistaminen eli lainalupaus omasta pankistasi, minkä jälkeen eteneminen on ripeämpää heti sopivan asunnon löydyttyä.
Ensiasunnon ostaminen
Milloin vuokralta kannattaa siirtyä omaan ensiasuntoon?
Mikäli sinulla on säännöllisiä tuloja, hieman säästöjä tai maksat asunnostasi jo vuokraa ilman ongelmia, voi oman ensiasunnon osto olla hyvä päätös. Mahdollista asuntolainaa lyhentämällä et maksa jollekin toiselle vaan itsellesi.
Miksi kannattaako ostaa uusi ensiasunto Peabilta?
Olemme vakavarainen ja luotettava toimija. Rakennamme suosituimpien kasvukeskusten keskeisille paikoille laadukkaita koteja.
Peab on voittanut jo kuusi kertaa uudisasuntorakentamisen asiakastyytyväisyystutkimuksen, jossa vertaillaan Suomen suurimpia rakennusliikkeitä. (EPSI Rating, uudisasuntorakentamisen toimialatutkimukset 2016-2023)
Asunnon oston termistöä
Summa, jonka asunnon ostaja maksaa kaupanteon yhteydessä. Jos taloyhtiöllä ei ole yhtiölainaa, myyntihinta on sama kuin asunnon velaton hinta. Jos taloyhtiöllä on yhtiölainaa, koostuu asunnon velaton hinta eli kokonaishinta myyntihinnasta sekä yhtiölainaosuudesta. Myyntihinnasta käytetään myös termiä kauppahinta.
Yhtiölainalla tarkoitetaan taloyhtiön nimiin otettavaa lainaa, jota asunnonomistajat lyhentävät maksamillaan kuukausittaisilla rahoitusvastikkeilla eli pääomavastikkeilla. Asunnon velaton myyntihinta koostuu myyntihinnasta ja yhtiölainaosuudesta. Yhtiölaina on myös mahdollista maksaa pois, jolloin vapautuu rahoitusvastikkeen maksusta.
Asunnon kokonaishinta, joka pitää sisällään kauppahinnan (eli myyntihinnan) ja yhtiölainaosuuden sekä mahdollisen tontin lunastushinnan.
Hoitovastike peritään kuukausittain taloyhtiön osakkailta asunnon neliömäärän perusteella. Hoitovastike kattaa kiinteistön hoito- ja ylläpitokulut, esimerkiksi jäte, - huolto, lämmitys- ja siivouskulut sekä isännöitsijän ja huoltoyhtiön kulut.
Pääomavastike (rahoitusvastike)
Pääomavastike kattaa rakentamiseen sekä mahdollisten kiinteistön korjaukseen otettujen lainojen korot, kulut ja lyhennykset. Pääomavastikkeesta käytetään myös nimeä rahoitusvastike.
Sisältää yhtiölainan kulun ja koron osuuden, mutta ei lainan lyhennystä. Tästä käytetään usein myös nimeä korkovastike.
Yhtiölainoissa voi muutama ensimmäinen vuosi valmistumisen jälkeen olla lyhennysvapaata, jolloin asunnon omistajat maksavat tietyn ajan yhtiölainasta vain koron osuutta.
Pääomavastike (sis. korko & lyhennys)
Pääomavastike kattaa kiinteistön korjaukseen, rakentamiseen otettujen lainojen korot, kulut ja lainan lyhennykset kokonaisuudessaan.
Uudiskohde voi sijaita joko omalla tontilla, vuokratontilla tai valinnaisella vuokratontilla. Kun asuntosi, josta olet kiinnostunut, sijaitsee omalla tontilla, se tarkoittaa sitä, että maksat asunnon oston yhteydessä hinnan myös tontista. Asunnon hinta saattaa olla korkeampi, mutta kuukausittaisesi asumiskustannukset ovat pienemmät eikä sinun enää tarvitse kuukausittain erikseen maksaa tontista vuokraa. Ostaessasi asuntoa, joka rakennetaan omalle tontille, on tontin hinta mukana asunnon hinnassa.
Kun kyseessä on vuokratontti, sinun ei tarvitse huomioida tontin hintaa asunnon hinnassa vaan maksat tontista vuokraa. Asunnon hinta on yleensä pienempi, mutta tontin vuokra nostaa kuukausittaista hoitovastiketta.
Kolmantena vaihtoehtona on valinnainen vuokratontti (tai toisin sanoen vaihtoehtoinen omistustontti), joka tarkoittaa, että sinulla on mahdollisuus valita joko vaihtoehto yksi tai kaksi. Eli voit joko lunastaa osuutesi vuokratontista tai maksaa kuukausittaista vuokravastiketta. Voit myös lunastaa tonttiosuuden myöhemmässä vaiheessa ja maksat siihen asti vuokraa tontista.
Jos uudiskohde on valinnaisella vuokratontilla (tai toisin sanoen vaihtoehtoinen omistustontti), sinulla on mahdollisuus valita joko vaihtoehtona joko lunastaa tontti omistukseesi tontin lunastushinnalla tai jäädä tontille vuokralle, jolloin maksat vuokraa tontista. Eli voit joko lunastaa osuutesi vuokratontista tai maksaa kuukausittaista vuokravastiketta. Voit myös lunastaa tonttiosuuden myöhemmässä vaiheessa ja maksat siihen asti vuokraa tontista.
Jos et käytä lunastusmahdollisuuttasi, se siirtyy uudelle omistajalle myydessäsi asunnon. Tonttiosuuden lunastaminen voi kuitenkin olla järkevää, jos sinulla on siihen taloudellisesti mahdollisuus ja aiot esimerkiksi asua asunnossa pidempään.
Jos uudiskohde sijaitsee vuokratontilla, maksat tontista kuukausittaista vuokravastiketta eli vuokraa tontista.
Kun ostat asunnon, täytyy siitä maksaa varainsiirtovero. Lue lisää täältä.