Pikku Pietarin piha herää henkiin – nämä 5 faktaa kannattaa tietää

Kuopion sydämeen syntyy aivan uutta elämää, kun käytöstä poistuneen kylmäaseman tilalle kohoaa komea kuusikerroksinen kerrostalo ja historiallinen Voiportti saneerataan moderneiksi asunnoiksi.

1 Nimi kuuluisalta kirjailijalta

Simo Puupponen – yksi Suomen suosituimmista kirjailijoista – kirjoitti 1950-luvun lopussa nimimerkillä Aapeli suureen suosioon nousseen Pikku Pietarin piha -romaanin. Sen tapahtumat sijoittuvat idylliseen 1920-luvun puutalokortteliin. Samoihin maisemiin, keskelle kaupunkimme sydäntä kohoaa pian kuusikerroksinen kerrostalo, As Oy Kuopion Aapelin Tupa.

2 Sijainti melkein mualiman navassa

Tulliportinkadun varrelle nouseva Aapelin Tupa kunnioittaa suositun taiteilijan muistoa ja kantaa nimeään ylpeydellä. Asukkaat pääsevät muuttamaan uusiin koteihinsa vuoden 2020 aikana. ”Talon paikka on mitä mainioin. Sijainti on lähellä mualiman napaa eli Kuopion toria”, Peabin Kuopion yksikönjohtaja Juha Kuparinen kertoo.

3 Voiportin uusi elämä

Samassa korttelissa sijaitsee historiallinen Voiportti. Aiemmin liiketiloina ja tuotantolaitoksena toiminut rakennus saa uuden elämän asuinkäytössä. Voiporttiin saneerataan 19 uutta asuntoa ja sen tontti yhdistetään As Oy Kuopion Aapelin Tuvan kanssa. Nimi Voiportti juontaa juurensa 1950-luvulle, jolloin tiloissa oli Valion voin ja juuston varastointia sekä käsittelyä. Alun perin rakennus suunniteltiin Kuopion autokeskuksen autohallitilaksi.

4 Rakennustyö voi alkaa jo loppuvuonna

Työmaan käynnistyttyä Tulliportinkadulla on rakennustöissä parhaimmillaan kymmeniä Peabin työntekijöitä sekä alihankkijoita. Juha Kuparinen painottaa, että huolellisella ennakkosuunnittelulla pyritään takaamaan viereisten katujen asukkaiden rauha. ”Minimoimme suunnittelulla ja tiedotuksella mahdolliset häiriöt, joita rakentamisesta syntyy. Lähikiinteistöjen katselmukset alkavat pian. Tiedotamme naapureille urakan aikataulusta ja siitä, mitä missäkin vaiheessa tehdään. Pääsemme mahdollisesti jo ennen vuoden loppua purkamaan tontilla nyt seisovaa kylmäasemaa.”

5 Vapaana vielä kaksioita ja kolmioita

Aapelin Tuvan ikkunoista avautuvat esteettömät näkymät torille, rännikaduille sekä Sankaripuistoon ja kasarmialueelle. Hissi kuljettaa asukkaat autohallista suoraan oman oven eteen. Talon 57 modernia asuntoa tarjoavat valinnanvaraa kompakteista yksiöistä aina yli 100 neliön vaikuttaviin kattoterassihuoneistoihin. As Oy Kuopion Aapelin Tupa on nyt ennakkomarkkinoinnissa ja asunnoista on tehty jo yli 30 varausta. Vapaana on vielä kaksioita ja kolmioita.

Tutustu Aapelin Tupaan ja varaa nyt oma kotisi >

Käytämme evästeitä. Jatkamalla sivustoon hyväksyt evästeiden käytön.